**Creatieve ideeën om kinderen te vermaken tijdens lange autoritten*

Met de zomervakantie in het vooruitzicht is het tijd om je voor te bereiden op lange autoritten met de kinderen. Maar geen paniek! Met deze 10 creatieve ideeën kunnen jij en je kinderen de reis leuk en plezierig maken, terwijl jullie samen onvergetelijke herinneringen creëren. Deze blog is wat langer dan normaal. Bij elk onderdeel geef ik aan wat je kind kan leren van de activiteit. Natuurlijk hoeven activiteiten zeker niet altijd leerzaam te zijn, maar ik wil jullie ervan bewust maken dat veel activiteiten meer doen voor de ontwikkeling dan wij ons vaak doen beseffen. 

Lees meer »

**De magie van Lego: Bouwen aan de ontwikkeling van je kind.**

Stel je voor: een tafel vol kleurrijke blokjes, een glinstering in de ogen van je kind terwijl ze een wereld van hun eigen creatie bouwen. Dit is het magische universum van Lego, waar leren en spelen hand in hand gaan. In dit blogbericht duik ik dieper in op waarom met Lego bouwen goed is voor de ontwikkeling van je kind, van het volgen van instructies tot het bouwen van hun eigen meesterwerken.

Lees meer »

**Waarom 12 juni buitenspeeldag belangrijk is voor kinderen**

Op 12 juni vieren we Buitenspeeldag, een dag gewijd aan het belang van spelen in de buitenlucht voor kinderen over de hele wereld. Maar waarom is buitenspelen eigenlijk zo cruciaal voor de ontwikkeling van kinderen? En is er een verschil tussen nu en pakweg 20 jaar geleden qua buitenspelen van kinderen? Laten we deze vragen verkennen en ontdekken wat buitenspelen met het brein van een kind doet.

Lees meer »

**De magie van sensomotorische ontwikkeling als voorloper op schoolse kennis**

In de wereld van kinderen is alles een avontuur. Van het voelen van zachte stoffen tot het horen van vogelgezang in de vroege ochtend, elk moment is een kans om te ontdekken en te leren. Sensomotorische ontwikkeling, het samenspel tussen zintuigen en motorische vaardigheden, vormt de basis voor dit avontuurlijke leerproces. In deze blog gaan we dieper in op de magie van sensomotorische ontwikkeling als voorloper op schoolse kennis, waarbij kinderen de wereld verkennen en leren met al hun zintuigen.

Lees meer »

**De kracht van verbonden schrift: hoe handschrift de hersenontwikkeling voedt**

In een wereld die steeds meer gedigitaliseerd raakt, lijkt het belang van handschriftelijk schrijven te vervagen. Toch is er een tijdloze schoonheid en kracht in het beoefenen van verbonden schrift, vooral als het gaat om de ontwikkeling van onze hersenen. In dit tijdperk waarin toetsenborden en touchscreens de overhand lijken te hebben, is het de moeite waard om de voordelen van het handschrift te verkennen en te begrijpen hoe het onze cognitieve groei en creativiteit kan bevorderen.

Lees meer »

**De wereld van hersenhelft dominantie.**

Na de blogs over hand-, oor-, oog- en handdominantie hebben we nu een blog over hersenhelftdominantie. Dit is een boeiend concept dat ons inzicht geeft in hoe onze hersenen werken. Maar wat is het eigenlijk? Waarom is het belangrijk? En hoe kunnen we ontdekken welke hersenhelft dominant is bij ons kind? In deze blog nemen we een diepe duik in de wereld van hersenhelftdominantie, bespreken we waarom het van belang is, hoe je de dominante hersenhelft kunt ontdekken, en wat je kunt doen als je dit weet. We kijken ook naar welke eigenschappen passen bij welke hersenhelftdominantie en hoe ouders en scholen hiermee rekening kunnen houden.

Lees meer »

**Ontdek wat voetdominantie is.**

Voetdominantie is zo'n interessant onderwerp dat we vaak over het hoofd zien. Maar wat is het eigenlijk en waarom is het belangrijk? In deze blog gaan we dieper in op voetdominantie, bespreken we waarom het van belang is, welke ontwikkelgebieden het beïnvloedt, en hoe je als ouder je kind kunt ondersteunen bij het verder ontwikkelen van zowel de dominante als de niet-dominante voet.

Lees meer »

**Oordominantie. Wat is het en waarom is het belangrijk om dit te weten?**

Oordominantie, een fascinerend aspect van ons gehoor dat vaak over het hoofd wordt gezien, speelt een belangrijke rol in ons dagelijks leven. Maar wat is oordominantie eigenlijk? En waarom is het zo belangrijk om te weten welk oor dominant is? In deze blog nemen we een diepe duik in de wereld van oordominantie, bespreken we waarom het van belang is om je dominante oor te kennen, en bieden we tips om je kind te ondersteunen bij het niet-dominante oor.

Lees meer »

**Ontdek de wereld van oogdominantie**

Oogdominantie, een aspect van ons visuele systeem dat vaak over het hoofd wordt gezien, speelt een cruciale rol in ons dagelijks functioneren. Maar wat is oogdominantie precies? En waarom is het belangrijk om te weten welk oog dominant is? In deze blog verkennen we de betekenis van oogdominantie, waarom het van belang is om je dominante oog te kennen, en wat je kunt doen om zowel je dominante als niet-dominante oog te ondersteunen.

Lees meer »

**Handdominantie: De dubbele dominantie van links en rechts.**

Handdominantie, een kenmerk van ons lichaam dat vaak over het hoofd wordt gezien, speelt een verrassend grote rol in ons dagelijks leven. Voor velen lijkt het simpelweg een kwestie van of je links- of rechtshandig bent. Maar wat als de situatie ingewikkelder is dan dat? Wat als je een dominante hand hebt, maar tegelijkertijd een dominante kant van je lichaam die contrasteert met je dominante hand? In deze blog duiken we in de wereld van handdominantie en verkennen we enkele mogelijke uitdagingen, vooral binnen het Nederlandse onderwijssysteem.

Lees meer »

** Het begrijpen van fixatie disparatie voor de ontwikkeling van je kind: Een diepgaande uitleg**

In de wereld van kinderontwikkeling en onderwijs komen termen als "fixatie disparatie" steeds vaker naar voren. Maar voor veel ouders blijft het een mysterie wat dit precies betekent en waarom het relevant is voor de ontwikkeling van hun kinderen. Als coach van CVG Coaching begeleid ik kinderen die worstelen met dit probleem, en ik ben hier om het mysterie te ontrafelen en het belang ervan te benadrukken.

Lees meer »