** Rust en zelfvertrouwen in de toetsperiode**

De toetsperiode op veel basisscholen is in aantocht en voor veel ouders, kinderen en leerkrachten betekent dit een tijd van extra focus. In de berichtjes op de contact apps van school, staan vaak uitspraken als: "Plan geen doktersbezoeken in deze week", "Zorg dat de kinderen op tijd gaan slapen" en "Motiveer uw kind om extra zijn best te doen". Toch is het belangrijk om deze periode met de juiste insteek te benaderen. Toetsen zijn bedoeld om een beeld te krijgen van waar een kind staat in zijn of haar ontwikkeling, niet om stress of prestatiedruk te veroorzaken. In deze blog geef ik tips over hoe je jouw kind of leerling kunt ondersteunen, zonder onnodige spanningen te creëren.

Lees meer »

**Een waardevolle ondersteuning bij slaap, leren en ontspanning.**

Het gebruiken van essentiële oliën is een eeuwenoude praktijk die steeds meer populariteit wint, vooral vanwege de natuurlijke en veelzijdige werking. In mijn praktijk maken essentiële oliën een belangrijk onderdeel uit van mijn begeleiding. Ze ondersteunen niet alleen de fysieke en mentale gezondheid, maar kunnen ook bijdragen aan een betere slaap, meer focus tijdens het leren en een diepere ontspanning. In deze blog vertel ik meer over de invloed van essentiële oliën op slaap, leren, ontspanning en hoe je deze oliën veilig kunt inzetten, ook bij kinderen.

Lees meer »

** Mooie dagen met grote emoties**

De feestdagen, en in het bijzonder: Kerst en Oud&Nieuw, worden vaak geassocieerd met gezelligheid, warmte en mooie tradities. Het zijn momenten waarop we samenkomen met familie en vrienden, we het huis feestelijk versieren en genieten van lekker eten. Voor kinderen kunnen deze dagen echter niet alleen leuk en magisch zijn, maar ook behoorlijk spannend! Het onverwachte, de drukte en de overvloed aan prikkels kunnen ervoor zorgen dat ze overweldigd raken. Hoe ga je als ouder om met deze spanningen en emoties? En hoe kunnen de personages uit de Butskeesmethode je hier eventueel mee helpen?

Lees meer »

**Het belang van redactiesommen begrijpen: een gids voor ouders**

Het is bijna kerstvakantie en dat betekend dat voor veel scholen de toetsperiode er ook weer aan zit te komen. Deze vindt vaak plaats eind januari begin februari (afhankelijk van welke toetsen er worden afgenomen op school!). In deze periode voorafgaand aan de toetsperiode besteden scholen vaak meer aandacht aan de redactiesommen en dat is niet voor niets! Veel methode onafhankelijke toetsen bieden de toets "Rekenen en wiskunde" aan in de vorm van redactiesommen.  Deze sommen, waarbij rekenen wordt gecombineerd met taal, blijken vaak een struikelblok voor kinderen. Vooral voor kinderen die moeite hebben met begrijpend- en/of technisch lezen, kan het oplossen van redactiesommen een uitdaging zijn. In deze blog leg ik jullie nogmaals uit waarom het begrijpen van redactiesommen belangrijk is, welke stappen een kind moet doorlopen om ze succesvol op te lossen en hoe je als ouder thuis kunt helpen, eventueel met de boekjes uit mijn webshop.

Lees meer »

**Hoogbegaafd en hooggevoelig: Een persoonlijke reis**

Als moeder van een hoogbegaafde en hooggevoelige zoon heb ik geleerd dat opvoeden soms voelt alsof je een auto bestuurt met een motor die altijd op topsnelheid draait. In een klas waar kinderen gemiddeld 100 kilometer per uur rijden, heb je een kind dat met gemak 130 rijdt, maar wel in een omgeving die daar niet altijd op is ingericht. Mijn oudste zoon is een prachtige mix van intelligentie en gevoeligheid, met een groot hart en een sterk rechtvaardigheidsgevoel, maar het vraagt een andere benadering om hem te ondersteunen en te begrijpen.

Lees meer »

**Essentiële oliën voor kinderen: Spanningen verminderen en ontspanning creëren**

In de hectische wereld van vandaag, en vooral in de drukke periode van het jaar, kan het voor kinderen een uitdaging zijn om in balans te blijven. Van Sinterklaas- en Kerstdrukte tot schoolstress en sociale verplichtingen, de hoeveelheid prikkels die op kinderen afkomen, is enorm. Dit kan leiden tot spanningen, stress en slaapproblemen. Gelukkig zijn er natuurlijke manieren om kinderen te helpen ontspannen en kalmeren. Eén van de krachtigste en meest veelzijdige hulpmiddelen hiervoor zijn essentiële oliën.

Lees meer »

**Het nut van redactiesommen en hoe ze bijdragen aan rekenkundig inzicht**

Als ouders of leerkrachten hebben we het vaak over "rekenvaardigheid," maar een belangrijk onderdeel daarvan zijn redactiesommen, die net wat meer vragen dan de standaard optel- of vermenigvuldigvragen. Redactiesommen – ook wel context- of verhaalsommen genoemd – bieden kinderen een bredere context waarin ze rekenen in de praktijk kunnen toepassen. Maar wat zijn redactiesommen precies, hoe zien ze eruit, en wat maakt ze zo nuttig?

Lees meer »

**Wie is Christel Van Gemert. Maak kennis met mijn wereld.**

12 november is een bijzondere dag voor mij, want ik ben jarig! 🎉 Ter gelegenheid van mijn verjaardag nodig ik je uit om een dieper kijkje te nemen in mijn wereld, mijn werk, en mijn passies. Wie ben ik, wat doe ik, en wat is CvGCoaching precies? Vandaag draait alles om het beter leren kennen van wie ik ben, en als extraatje lanceer ik een leuke winactie op mijn social media. Lees verder om meer over mij en mijn leven te ontdekken!

Lees meer »

**De feestperiode voor kinderen: Genieten of spanningen?**

De feestperiode is voor velen een tijd van gezelligheid, cadeautjes, lampjes, liedjes en bijzondere tradities. Voor kinderen kan deze periode, met vieringen als Sint Maarten, Sinterklaas, Kerst en Oud & Nieuw, vaak het hoogtepunt van het jaar zijn. Maar niet elk kind kan zich hier onbezorgd in verliezen. Voor sommige kinderen brengt deze feestperiode veel spanning en onrust mee. De intensiteit van indrukken, veranderingen in routines en de constante prikkels kunnen ervoor zorgen dat deze tijd juist stressvol is. In deze blog geef ik praktische tips en handvatten voor ouders om kinderen te helpen ontspannen en genieten, ook als ze gevoelig zijn voor spanning.

Lees meer »

**De sociale ontwikkeling van kinderen op de basisschoolleeftijd: de sleutel tot groei en verbinding**

De basisschool is een cruciale fase in het leven van een kind, niet alleen om te leren lezen, schrijven en rekenen, maar vooral om de fundamenten te leggen voor hun sociale ontwikkeling. Kinderen leren in deze periode samenwerken, vriendschappen vormen, conflicten oplossen en hun emoties reguleren. Voor veel kinderen gaat dit op een natuurlijke manier, maar voor anderen kan het een uitdaging zijn. Sociale ontwikkeling is meer dan een vaardigheid; het is een proces dat tijd, oefening en begeleiding vereist.

Lees meer »

**De toverbril en hoe we leren en gedrag beïnvloeden**

Als ouder of professional kun je soms merken dat een kind moeite heeft met leren, zich moeilijk kan concentreren of ongewenst gedrag vertoont. Wat vaak over het hoofd wordt gezien, is dat problemen met de ogen en hun samenwerking met de hersenen een grote rol kunnen spelen. Dit soort problemen noemen we visuele disfuncties, en een van de hulpmiddelen om deze te ontdekken is de bioptor, die ik in mijn praktijk aan kinderen presenteer als de "toverbril."

Lees meer »